DÖKÜMANTASYON – Gürçelik Akademi
0262 644 1215
info@gurcelikakademi.com

Kategori: DÖKÜMANTASYON

Röleler 7_PLC Kursu

Röleler

Rölenin üzerinden bir akım geçtiğinde oluşan manyetik alan ile çalışan bir devre elemanıdır. Manyetik alanın oluşmasına bağlı olarak normalde açık kontakları kapanır ve kapalı olan kontakları ise açılır. Röle vasıtasıyla küçük akım seviyeleri ile yüksek güçlü alıcıları kontrol etmek için kullanılır. Röleler ile birden fazla eleman kontrol edilebilmektedir. Bunun sebebi ise üzerinden birden fazla kontağa…
Daha Fazlası

Optik Sensör-PLC Eğitimi

Optik Sensörler

Optik Sensörler endüstriyel otomasyon sistemlerinde en çok kullanılan sensörlerden biridir. Optik sensörlerin bir diğer ismi de fotoelektrik sensörlerdir. Bu sensörlerin ana çalışma prensibi genel olarak ışığın yansımasına dayanmaktadır. Optik Sensörler genel anlamda emitter (verici), yansıyan ışığı alan receiver (alıcı) ve bu alınan sinyalin işlenmesini sağlayıp o sinyali kuvvetlendirip çıkış veren bir elektronik devreden oluşan bir…
Daha Fazlası

proximity-sensors

Endüktif Sensörler

Endüktif sensörler, yakınlık sensörü veya proximity sensörler olarak da isimlendirilir. Sensör, algılanacak ürüne temas etmeksizin yaklaşan tüm metal ürünleri algılayabilir. Sinyal devresindeki bobin tarafından yüksek frekanslı bir manyetik alan üretir. Metal ürün, sensörün oluşturduğu manyetik alana yaklaştığında, elektromanyetik indüksiyon nedeniyle ürün üzerinde indüksiyon akımı oluşur. Ürün sensöre ne kadar yakınsa, akımın miktarı da artar.   Bu…
Daha Fazlası

Sinyal Lambası_PLC Kursu

Sinyal Lambaları

Sinyal lambaları, elektrik devrelerin durumları hakkında sinyalleri kullanıcıya bildiren küçük lambalardır.  DC 24 Volt ve AC 220 Volt ile çalışan çeşitleri mevcuttur. Genellikle panolar üzerine monte edilirler ve otomatik kumanda devrelerinde kullanılır. Sinyal Lambalarının Yapısı Büyük ölçüde panolarda kullanılmaktadır bu yüzden tasarımı yapılırken göz önünde bulundurulan kısım ise panolar olduğundan dolayı panolar göz önünde bulunarak…
Daha Fazlası

Basit anahtarlar_PLC Kursu

Elektrik Anahtarları ve Switchler

Elektrik anahtarlarının iki görevi vardır. Bunları sıralayacak olursak; Elektrik devrelerinde dolaşan akımı keserek iletim durumunu bozmak, Akımın yönünü değiştirmek gibi durumlarda ise tercih edilen elemandır, bir iletkenden başka iletkene yönlendirmek yapmak akımın yönünü değiştirmek için kullanılır. Makalemizde otomatik kumanda devrelerinde kullanılan elektrik anahtarları ve switchler konusunu inceleyeceğiz. 1. Basit Anahtarlar Yüksek akım değeri çekmeyen devrelerde…
Daha Fazlası

Buton_PLC Kursu

Butonlar

Butonlar, endüstriyel ve ticari mekanik veya elektronik işlemleri çalıştıran veya durduran elemanlardır. Süreç kontrolü yapar.  1.2. Butonların Yapısı Butonun işlevine göre içerisinde bulundurduğu parçaları vardır, basma işlevi gören yapısı vardır, içerisinde bulundurduğu yay basma işlevini gerçekleştirir, iletimi sağlayan ise kontaklar bulunmaktadır. Konumları açısından iki gruba ayrılır. Ani temaslı butonlara basıldığında kontağı konum değiştirir ve butondan…
Daha Fazlası

Otomatik Kumanda Devreleri

3 Fazlı Asenkron Motorun Paket Şalter İle Yıldız Üçgen Çalıştırılması

3 Fazlı Asenkron Motorun Paket Şalter İle Yıldız Üçgen Çalıştırılması üç fazlı asenkron motorların ilk kalkınma anında yüksek akım çekmesidir. Gücü 5,5-11 kW arasında olan motorlara yıldız üçgen yol verilebilir. Yıldız çalıştırılan motor ilk anda üçgen çalışmaya oranla 3 kat düşük akım çekecektir. Fakat sakıncalara rağmen uygulamaların birçoğunda bu tip şalterler kullanılarak doğrudan yıldız-üçgen yol…
Daha Fazlası

Otomatik Kumanda Devreleri

3 Fazlı Asenkron Motorun Enversör Paket Şalter İle İleri Geri Çalıştırılması

Üç fazlı asenkron motorun devir yönü değiştirilmek istenirse asenkron motora giden üç fazın birisinin sabit, diğer ikisinin yer değiştirilmesi gerekir. Eğer devir yönü değiştirme işlemi enversör paket şalterle yapılırsa motor koruyucu röleleri kullanılamaz. Paket şalter önüne konulacak kaçak akım rölesi 30 mA’in üzerindeki kaçaklara karşı insanları ve donanımı korurken, sigorta kısa devrelere karşı devreyi koruyacaktır.…
Daha Fazlası

3 Fazlı Asenkron Motorun Enversör Paket Şalter İle Çalıştırılması

3 Fazlı Asenkron Motorun Enversör Paket Şalter İle Çalıştırılması

Üç fazlı asenkron motorun devir yönü değiştirilmek istenirse asenkron motora giden üç fazın birisinin sabit, diğer ikisinin yer değiştirilmesi gerekir. Eğer devir yönü değiştirme işlemi enversör paket şalterle yapılırsa motor koruyucu röleleri kullanılamaz. Fakat bu sakıncaya rağmen ekonomik oluşundan dolayı özellikle küçük güçlü asenkron motor devrelerinde kullanılmaktadır. 3 Fazlı Asenkron Motorun Enversör Paket Şalter İle…
Daha Fazlası

3 Fazlı Asenkron Motora Yıldız-Üçgen Yol Verme

3 Fazlı Asenkron Motora Yıldız-Üçgen Yol Verme

İlk kalkınma anında elektrik motorları anma akımının ortalama 5 katı akım çeker. Gücü 5,5 kW’tan büyük motorlar kalkınırken çektikleri akımlar şebekede çökme oluşturur. 3 Fazlı Asenkron Motora Yıldız-Üçgen Yol Verme yöntemi kullanılarak büyük güçlü motorların ilk kalkınma anında şebekeden yüksek akım çekmesi engellenir. Etikette yazan gücü 5,5 kW olan bir motorun tam yükte iken çalışma…
Daha Fazlası